Nederlands
#

Nieuws

21-09-2016

Mooi als klanten reclame voor je maken!!!

Hugo Stijnen voegde het volgende commentaar op een post van mij toe. Mooi! Dank je Hugo

Hugo Stijnen

&

Lees verder >>
21-09-2016

Tweedaagse training creatieve denkprocessen

Wil je in twee dagen leren hoe je zelf een creatief proces met succes kunt opzetten en leiden? Schrijf dan nu in! Klik op https://www.linkedin.com/pulse/tweedaagse-basistraining-creatieve-denktechnieken-sjra-puts?trk=pulse_spock-articles&trk=hp-feed-article-title-share&trk=hp-feed-article-title-share

12-05-2014

Certificaten LEGO® SERIOUS PLAY® behaald!

Na een intensieve training in Mei in Denemarken heeft Creative Brainworks een waardevol product kunnen toevoegen aan het assortiment: LEGO® SERIOUS PLAY®: een zeer krachtige tool om diverse uitdagingen, knelpunten,teambuilding en productontwikkelingswensen te visualiseren. Kijk  voor meer info op http://www.sjraputs.nl/nl/lego-serious-play

 

 

01-04-2014

Vanaf mei kunnen we met blokjes gaan spelen...

Vanaf mei voegt Sjra Puts Creative Brainworks weer een nieuw product toe aan zijn veelzijdige aanbod. Naast training en begeleding van creatieve denkprocessen, Foursight en Ideamanagement komt er een wel heel speciale tool in de schappen te liggen...&a

Lees verder >>
17-10-2013

U heeft toch geen brievenbus op de gang

Vroeger een veelvoorkomend beeld: een brievenbus op de gang bij personeelszaken. In chocoladeletters daarop geschreven: "Ideeënbus" Het heeft niet echt ooit gewerkt. Hoe wij dat aanpakken kunt u hieronder lezen. Ideamanagement is dé toekomst van vandaag!

Ideamanagement: het goud ligt op de werkvloer

Brievenbus op de gang

Gouden ideeën liggen op de werkvloer. De handen dichtbij het werk worden gestuurd door de ogen en de hersens dichtbij het werk. Die mens, dichtbij het werk, ziet meer dan de mens die er verder vanaf staat. De kunst is om van daaruit ideeënstromen op te roepen, te katalyseren en te sturen. Om medewerkers een reden te geven met hun ideeën naar voren te komen. Oprechte aandacht voor de medewerker én zijn ideeën!

 

Mijn ervaring gedurende alle jaren (inmiddels ruim twintig) die ik werk in creatieve denkprocessen heeft mij geleerd dat de traditionele brievenbus die op de gang dienst deed als ideeënbus nooit heeft gewerkt. Slechts een enkel, na jaren vergeeld, idee werd aan zijn ijzeren mond gevoed en voor de rest vielen hem koffielepeltjes en afgevallen knopen ten deel. Reden dat mensen geen ideeën bedachten was dat ze wisten dat die nergens zouden landen.

En daar zit de “itch” die ik ondervang door een structuur aan te bieden die transparant, werkbaar en resultaatgericht is. Een systeem dat helder is, enthousiasmeert, steeds blijft bewegen en zorgt voor een return on investment.

 

Verbeterthermometer

Ik heb ooit in mijn beginjaren als marketingcommunicator een artikel geschreven over een “verbeterthermometer” die Philips in Deurne in de hal van zijn fabriek geplaatst had. Deze fysieke thermometer liet zien hoeveel ideeën waren bedacht. Het personeel van hoog tot laag werd uitgedaagd om verbeteringen te zoeken in hun werkomgeving. Een heuse commissie beoordeelde die, in het bijzijn van de indiener en een aantrekkelijke beloning volgde indien er een verbetering was bedacht. Zelfs de mensen die het allersimpelste geautomatiseerde werk deden kwamen met briljante ideeën. Een basale maar effectieve vorm van ideamanagement en ideeënstimulatie.

 

Geld en gemak

In de laatste jaren dat ik bij de overheid in dienst was heb ik gewerkt in een projectgroep “Ideamanagement”. We hebben destijds voor het intranet een computerapplicatie laten bouwen. Een geautomatiseerde ideeënbus voor 36000 ambtenaren. Die heeft zijn werk meer dan gedaan en doet dat nog. Talloze ideeën die zowel de overheid alsook de burger veel geld en gemak hebben opgeleverd. In die systematiek heb ik als ideamanager gewerkt.

Mijn meest recente contacten leerden me dat ideamanagement na al die jaren nog steeds een succesnummer is.

Ik heb gezien dat gestructureerd faciliteren van ideeënstromen die prikkel geeft en het hele bedrijf c.q. organisatie creatief activeert. Kort door de bocht: bouw een systeem rondom ideeënstromen, maak dat transparant, beloon, vráág en gééf committment, aandacht en vertrouwen. Je inspanningen zullen worden beloond met een rijke stroom aan ideeën en oplossingen voor bottlenecks. Je bouwt aan een creatieve organisatie!

 

Ideamanagement

Mijn rotsvaste geloof is dat, als we dit in uw organisatie, stapsgewijs kunnen gaan implementeren en een groep mensen hiervoor verantwoordelijk gaan maken, we een schat van waardevolle ideeën gaan ontwikkelen die soms praktisch, dan weer beleidsmatig van grote waarde kunnen zijn. Naast een project dat zichzelf meer dan gaat terugverdienen, is het ook een uitgelezen kans om uw organisatie als creatief en daadkrachtig te profileren.

 

Het idee

Begripsbepaling:

CCreO

Iemand uit het bedrijf die samen met Sjra Puts de structuur van ideeënstromen in casu Ideamanagement gaat opzetten, mensen mee opleidt en uiteindelijk de structuur continueert.

Projectgroep

Een groep van 1-3 personen die zich regelmatig met het begeleiden en in stand houden van de ideeënstromen bezighoudt als ondersteuning en monitor van de CCreO. Zowel vanuit het operationele bedrijf als bijvoorbeeld vanuit interne marketing zal er gevoed, gecontroleerd en gedispatched moeten worden. In deze groep zullen mensen naar een hoger plan getild worden in de ontwikkeling van creatieve processen.

Materiedeskundigen

Een groep mensen die zijn geïnstrueerd om te werken met ideeën. Zij hebben naast hun specialisme in een onderdeel van het vakgebied een creatieve attitude om een idee niet zomaar neer te sabelen maar altijd provocatieve vragen als “What if”en “How else” te bezigen.

Helicoptergroep

Het projectteam moet gecontroleerd worden door een helicoptergroep die boven de structuur hangt. Dat geeft de medewerkers de zekerheid dat hun ideeën gehoord worden en serieus behandeld worden. Dát geeft de impulsen om ideeën daadwerkelijk in te dienen.

 

De uitvoering

We gaan samen met u een ideamanagement systeem opzetten met als eerste stap het zoeken in uw organisatie van een CCreOChief Creativity Officer. Zodra ik begin is mijn doel mezelf overbodig te gaan maken. De CCreO zal door mij opgeleid worden en heeft als taak uw medewerkers te enthousiasmeren, te trainen, processen te bewaken en te communiceren door de hele organisatie.

In een periode afhankelijk van de omvang van uw organisatie ben ik regelmatig op de werkvloer om samen met de CCreO een aantal werkzaamheden te verrichten:

 

  • Samenstellen van een projectgroep en zoeken van een beoogd CCreO De projectgroep zal in eerste instantie samen ideeën dispatchen naar materiedeskundigen
  • Het opstarten van de projectgroep
  • Mensen opleiden die nog geen opleiding hebben gehad.
  • Mensen opleiden die wél een opleiding hebben gehad en door mij naar een hoger niveau worden getild zodat ze zelf creatieve processen kunnen aansturen en ik op enig moment overbodig word.
  • Het samenstellen en trainen van een groep materiedeskundigen die alle ideeën zorgvuldig bekijken en naar een volgend ontwikkelstadium brengen.
  • Het samenstellen van een helicoptergroep (verticaal ingevuld van werkvloer tot en met hoog managementniveau) die alle processen nauwlettend in de gaten houdt.
  • Het starten van een campagne in samenwerking met de afdeling communicatie en PR die mensen prikkelt om ideeën te bedenken, in te dienen en te ontwikkelen. Het verhelderen van het feit dat we een transparant systeem aanbieden.

Wilt u meer weten mail of bel en we maken snel een afspraak!

26-08-2013

Foursight onderzoek nu ook in het Nederlands!!!!!

Het Foursight onderzoek naar de creatieve balans in uw teams is al jaren een krachtige tool. Was tot nu toe het online assessment in de Engelse taal, nu is er ook een Nederlandse versie!!!

Lees verder >>
02-04-2013

Gideonsbende

Een Gideonsbende is oorspronkelijk een bijbels begrip. Het betreft het een kleine troep van uitgelezen strijders, aldus het Digitale woordenboek van de Nederlandse taal. In het dagelijks taalgebruik is een Gideonsbende vaak een kleine groep koplo

Lees verder >>
28-01-2013

Heeft u al een CCreO in dienst?

Een CCreO? Jazeker, een Chief Creativity Officer. Iemand binnen uw organisatie die creatieve denkprocessen stimuleert, activeert en reguleert. De CCreO bouwt aan een creatieve organisatie. De CCreO haalt de onderste creatieve steen boven!

Lees verder >>
28-01-2013

Creative Brainworks bij TVL business

Onlangs was Sjra te zien als gast bij TVL business, een programma waar hij ook regelmatig als "vaste"commentator optreedt. Kijk op http://www.tvl.nl/nl/programmas/tvl-business/roc-leeuwenborgh-creative-brainworks-communicatienetwerk-limburg/#.UQYf26Wp47U

 

01-11-2012

Werken in zorg, food, reclame en wonen

Momenteel concentreren mijn werkzaamheden zich in de zorgsector, reclame, food en wonen. Heel uiteenlopend maar allemaal met het raakvlak toekomst en creativiteit. Binnenkort verschijnt mijn nieuwste nieuwsbrief waarin een en ander wordt toegelicht. Bent u nog niet geabonneeerd? Doe dat via deze site

01-11-2012

TVL Business wordt vervolgd

Na de eerste uitzendning van TVL business is door de directie van TV Limburg gevraagd of ik in nog een aantal extra uitzendingen als "vaste gast" de ondernemers vanuit de hoek van creatieve processen wil belichten. Er zullen dus vier extra uitzendingen komen waarvan één item in het teken van mijn eigen werk 

15-10-2012

Eerste aflevering TVL Business

Op 14 oktober was de eerste aflevering te zien waarin Sjra als "vaste gast" zijn visie gaf, vanuit het vakgebied van creatief denken, op een aantal bedrijven die in de spotlight stonden. Kijk zelf http://www.tvl.nl/nl/programmas/tvl-business/liof-business-centers-castelijn-fashion-denim-acaleph/#.UHu25LS6d9s

17-09-2012

Opnieuw collegereeks aan Universiteit Maastricht

Ook in 2012 is Sjra (voor de derde maal op rij) gevraagd om een collegereeks te verzorgen op het gebied van creatief denken. Dit jaar zal er naast CPS (Creative Problem Solving ) ook aandacht worden geschonken aan Foursight en Productive Thinking. Kijk ook op http://www.sg.unimaas.nl/reeksen.asp?action=detail&id=90&lang=nl

 

17-09-2012

Sjra als commentator bij TVL business

Sjra Puts gaat voorlopig vijf maal als commentator vanuit zijn vakgebied bedrijven bekijken die een rol spelen in het TVL programma TVL business. Sjra is vanaf dit najaar te zien bij het wekelijkse programma van TV Limburg

13-08-2012

Nasleep van een collegereeks

Elk najaar geef ik een collegereeks aan de universiteit Maastricht. Ook dit jaar wer overigens. Vorige week kreeg ik een brief van een van mijn oud cursisten waaruit blijkt dat creatieve denkprocessen lonen. Ook blijkt uit het bericht dat je verder moet durven kijken en niet altijd op snelle oplossingen moet wachten. Wat goed is heeft soms een beetje tijd nodig. Ziehier de brief van Silvy van Kuijk. Silvy heeft toestemming gegeven om de brief te plaatsen.

Beste Sjra,

Ik denk dat het al ruim anderhalf jaar geleden is dat je voor de eerste keer de Introduction to Creative Problem Solving collegereeks gaf aan de Universiteit Maastricht. We konden toen een persoonlijk probleem voorleggen en daar met de groep over brainstormen. Ik heb toen verteld dat ik een van twee master studies in Engeland (in Oxford of Cambridge) wilde gaan volgen. Er zijn tijdens het college veel nuttige tips naar voren gekomen en vooral werd mij toen duidelijk dat ik te overhaast te werk ging. Al tijdens de collegereeks besloot ik dat ik mijn studie niet datzelfde jaar zou afronden, maar er een half jaar aan zou plakken om zo meer rust en ruimte te creëren. 

Inmiddels kan ik je vertellen dat ik door de tips uit het college en de gesprekken met anderen die het college volgden veel veranderd heb. In december 2011 was ik klaar met mijn Bachelor in de Psychologie. Dat half jaartje extra leverde me veel rust en fantastische cijfers op. Zo haalde ik een 9 voor mijn Bachelorthese die ik in het Engels schreef en die al te maken had met de master opleiding die ik in Engeland wilde gaan volgen. Van januari tot september 2012 had ik dus de tijd om ervaringen op te doen die me zouden helpen mijn CV te verbeteren en meer werkervaring op te doen. Ik maakte een afspraak met een van de leraren van de studie in Oxford en kon hem alles vragen wat ik nog wilde weten en vragen wat ik kon doen om meer ervaring op te doen. Via hem kwam ik uiteindelijk een paar maanden bij Apenheul terecht waar ik ongelofelijk veel geleerd heb en erg veel heb kunnen netwerken. Direct daarna vertrok ik naar Sulawesi, Indonesië, om als vrijwilliger te werken op een Wildlife Rescue Center. Al snel werkte ik me daar op van vrijwilliger naar de coordinator van de vrijwilligers en ook werkte ik er als dierenarts assistente. 

Vlak voor ik naar Sulawesi vloog kreeg ik te horen dat ik voor beide studies waar ik me uiteindelijk voor inschreef (Cambridge viel af en een studie in Londen kwam daarvoor ik de plek) toegelaten was! Ik koos voor de studie in Oxford. Een fantastische stad om een studie te volgen die je nergens anders ter wereld kunt volgen. Ik ben één van de 20 gelukkige studenten die in september aan de studie gaat beginnen. Daarna ga ik op zoek naar een leuke baan ergens ter wereld, zeer waarschijnlijk niet in Nederland. De kans is groot dat ik in Afrika of Azië terecht kom en me daar inzet voor de bedreigde diersoorten door middel van het verrichten van onderzoek, het runnen van een rescue center, werk in dierentuinen etc. Een toekomst waar ik als kind al van droomde, maar nooit voor mogelijk hield. Alle tips, adviezen en methodes die ik bij de collegereeks geleerd heb, hebben daar zeker veel bij geholpen. 

Bedankt voor al je goede werk! Het maakt meer verschil dan je misschien soms denkt! ;)

Vriendelijke groet,

Silvy van Kuijk

02-01-2012

Het héél aantrekkelijke Creabonnement!

Vanaf januari 2012 bieden wij het Creabonnement aan. U huurt Sjra Puts in voor het faciliteren van een brainstormsessie, een follow up sessie ná een training, als ideeënmachine (wilde ganzen sessie)of een creatieve inzet naar keuze

Lees verder >>
14-11-2011

Collegereeks Universiteit Maastricht weer "uitverkocht"

De collegereeks aan de universiteit Maastricht die Sjra afgelopen jaar verzorgde is ook dit seizoen weer volgeboekt. Voornamelijks (internationale) studenten en enkele externe deelenemers maken in zes avonden kennis met de basistechnieken van creatief

Lees verder >>
23-03-2011

Sjra lid team Thinkxic van Tim Hurson

Sjra is vanaf deze week lid van het Thinkxic team van de bekende Canadese toptrainer in creatieve processen Tim Hurson.

Lees verder >>
24-01-2011

Orlando certificering een succes!

In januari heeft Sjra met goed gevolg de certificeringscursus voor de methode Productive Thninking gevolgd bij Tim Hurson in Disney(!) Orlando. 

Lees verder >>
08-11-2010

Alledaagse creativiteit op de markt

Mijn vaste kaasleverancier Martin ter Linde liet me vorige week toch wel een staaltje van creatief denken zien dat zo dichtbij ligt dat je écht denkt: "Waarom heeft niemand dat eerder bedacht" 

Lees verder >>